Wij willen iedereen namens het voltallige bestuur en vrijwilligers van Het Zwembad prettige Kerst en een fijne jaarwisseling toewensen

Op naar een zonnig en zwemrijk 2020!! Eind april gaat ons verwarmde buitenbad weer open……..

  • Bakkerij Kool stopt: ‘Nog één keer oliebollen!!’

Onlangs zijn vrijwilligers en bestuursleden van ‘Het Zwembad’ op bezoek geweest bij Peter en Marry Kool in Nibbixwoud. Zij gaan eind van dit jaar hun winkel en bakkerij sluiten. Dat was voor ons aanleiding om hen te bedanken voor meer dan 30 jaar tompouces en andere lekkernijen. En natuurlijk ook als dank voor de sponsoring van het bad. Peter en Marry waren verrast door ons bezoek, dat was ook de bedoeling. Zij kregen bloemen en een oorkonde overhandigd. Daarnaast was er een tas met zwembad cadeaus.

Peter is al zijn hele werkzame leven bakker. Begon medio augustus 1969 als bakkersknecht bij de fa. Smit aan de Turfhaven in Hoorn.

Marry, opgeleid als laborant, ging na de verhuizing van het lab waar zij werkte, thuis aan het werk. Gezin en winkel, een pittige baan, maar altijd “met heel veel plezier”, vertelde zij.

Peter vertelde ons van alles over het bakkersvak. Waar wij denken: deeg kneden, laten rijzen en de oven in klaar weer, legde hij ons uit hoe het echt zit. Om goed brood te kunnen bakken, moet je met allerlei dingen rekening houden: luchtdruk, luchtvochtigheid, temperatuur, welke dag van de week is het. Donderdag is geen brooddag bijvoorbeeld. “Het is een uitgekiend proces”, vertelde Peter, “dat elke minuut van de werktijd aandacht nodig heeft”.  Inmiddels bakt hij 52 (!)soorten brood. Daarnaast wordt er gebak,  jubileumgebak, (waarbij Marry de afwerking verzorgd), taai, pepernoten, kerstkransen, taarten, koekjes enz. gemaakt.

“Peter is een echte ambachtelijke bakker”, zei Marry, “die je zelden meer vindt”.

Na 50 jaar, waarvan sinds 1988 een eigen bedrijf, stoppen zij met werken. Marry en Peter nogmaals hartelijk dank voor jullie traktaties:

‘Wij hebben ervan genoten!’

Robbert van Meulem  – bestuurslid Het Zwembad